TIPY A TRIKY

Základy – kávové zrná

 

Budeme porovnávať (rozlišovať) dve vybrané, rozšírené kávové odrody, Arabiku a Robustu. Rozdiel môžeme skúmať z viacerých uhlov pohľadu, pričom cieľom, je príprava čo najlepšej kávy. Sústreďme teda pozornosť na chuťové odchýlky.

ROBUSTA. Jej cena je polovica z Arabiky. Či 10-tina, v niektorých prípadoch možno 100-ina. Prečo? Pretože rastliny Robusty majú vysoký obsah kofeínu, aby ich chránil pred napadnutím hmyzom. To je dobré, nie? No kofeín, je horký (trpký), má nepríjemnú chuť, mne osobne sa Robusta spája s vlakovými potulkami po Východnej Európe. Keďže odpudzuje hmyz, rastie vo väčšom množstve, nevyžaduje veľkú starostlivosť a je teda lacnejšia. A Arabika? Obsahuje zhruba o dvakrát viac prírodného cukru než Robusta, je príjemnejšia a charakteristická pre svet káv. Čím je čerstvejšia, tým je káva lepšia a chutnejšia.

Takže? Skontrolujte dátum na balení. V mnohých prípadoch je len dátum balenia. Svedomitý podnikateľ však uvádza aj dátum praženia. Tieto dva údaje nemusia bezpodmienečne znamenať to isté. Vyberme si teda tú s čerstvejším dátumom! Majme však na pamäti aj to, že po pražení je ideálne, ak sa káva (najmä tmavšie pražená) 24 hodín vetrá.

KÁVOVAR

Tak, toto je už tvrdší oriešok. Život si môžeme uľahčiť 600 až 3000 eurovým, plno automatickým prístrojom. Aj keď dopracovať sa k dokonalej šálke kávy, môže byť oveľa jednoduchšie. Keď už míňať, kúpme si ručný (manuálne ovládaný) kávovar, napr. Elektra Micro Casa (1500€). Pokiaľ nedisponujeme takou čiastkou, nevadí. Sám mám doma aj kávovar za 60€, ktorý pripraví espresso (iste v tom zohráva úlohu aj káva) skvelej chuti, s bohatou penou. Hlavne myslíme na to, aby boli ľahko dostupné náhradné diely.

O MLETÍ (vo všeobecnosti)

  • Keď chceme pripraviť tureckú, či arabskú kávu, odporúča sa mlieť úplne na jemno (hladko, ako múka)
  • V prípade za studena pripravovaných, či zalievaných káv melieme zrná na extra hrubo (0,1 mm).
  • Pri filtrovaných kávach, napr. French Press, V 60, či Eva Solo odporúčame stredne hrubé mletie (0,18 mm)
  • Na prípravu Pressa melieme na jemno. Pozor! Ak je zomletie príliš hladké, voda preteká cez kávu pomaly, je trpká a spálená. Ak je zas príliš hrubá, znemožní nám vychutnať si celú škálu jej chutí. Odporúčame mlieť hladko (~0,1 mm).Ideálne je 20 – 25s varenia na 30 – 35 ml kávy.
  • Ak sme fanúšikmi „koťogó“ kávy, používame stredne mletú (0,14 – 0,18 mm).

Po vode druhým najpodceňovanejším faktorom pre prípravu kávy, je mletie. Pritom čerstvo namletej káve sa naozaj žiadna iná nevyrovná. Klaďme preto dôraz na kvalitu pred lacnejšou cenou. Náš kávovar nám túto investíciu 100 násobne oplatí dlhoročnou dobrou prácou. (Je to stále lacnejšie, než zakaždým kupovať nový kávovar, no nie?) Stavte napr. na japonskú Hario značku – skvelo prepracovaný mlynček.

ZÁKLADY – VODA

Nie je to žiadna veda, no bez nej sa to nedá. Veď najväčšiu časť kávových nápojov tvorí práve ona – voda. „Zlaté pravidlo“ hovorí: Ideálny pomer je 1:20 (káva: voda), t.j. 150 ml vody na 7,5g kávy. Môže to byť však aj menej, či viac, v závislosti od spôsobu prípravy. Nie vždy musí ísť všetko „tradične“. Vyskúšajme rozdielne pomery, aby sme našli ten „ náš ideálny“. (A ak sa dá, radšej sa nechváľme svojim obľúbeným ľadovým karamelovým Brulée Latte pred kávosnobmi).

Na území Slovenska máme tvrdú vodu. Preto by sme mali ochrániť naše kávovary zariadením na zmäkčenie vody.

Ako si pripravíme obľúbenú šálku kávy

Povedzme, že ste našli svoju obľúbenú kávu (dúfame, že u nás ????). Po niekoľkých pokusoch ste objavili poklad – spôsob prípravy, ktorý Vás naplní šťastím. To ale neznamená, že máte dôvod prestať bádať! Zostavili sme pre Vás niekoľko receptúr, ktoré sa pripravujú v rôznych kútoch sveta:

Espresso Romano

Jeho príbeh je dosť hmlistý. No podľa legendy mala káva počas 2. svetovej vojny hroznú chuť (popri iných nepríjemných faktoroch). Musela byť lacná, takže jej tragickú chuť sa snažili zmierniť podávaním plátku citrónovej kôry.

Dnes ju používame na zmiernenie (potlačenie) horkosti, alebo ako spríjemnenie príchutí. Môžeme to pokojne vyskúšať aj s pomarančom. K tomuto receptu Vám ponúkame našu zmes „Dobré ráno“.

Affogato

Na riviére najobľúbenejšia káva, s ktorou vaše chuťové kanáliky zažijú jazdu húsenkovou dráhou chutí. Vezmime dva poháre, v jednom náš milovaný nápoj, v druhom ruská (vanilková) zmrzlina. Nalejme kávu do zmrzliny a hneď vychutnávajme. Mix studeno-teplého a sladko-kyslastého Vám ponúkne fenomenálny zážitok. Vyskúšajme s kávou, ktorá káva svedčí mliečnym nápojom. Napr. BRASIL SANTOS

Cold Brew

Za studena varená káva sa ukrýva už v názve. Hoci neviem prečo, ani dnes sa ňou ešte nemôže pochváliť veľa kaviarní. Jej najväčšou výhodou je minimálna kyslosť a vysoký obsah kofeínu. Takže je vhodná aj pre ľudí trpiacich refluxom. Na 1L vody použijeme 80 až 100g stredne hrubo pomletej kávy. Pomiešame a 24 až 48h držíme v chladničke, potom precedíme. My používame filter V60, no sú aj iné možnosti (Napr. ak kávu pripravujeme doma pre vlastnú konzumáciu, môžeme použiť gázu.) Tento „kávový sirup“ vydrží v chladničke 2 až 3 týždne, nestratiac pritom na kvalite. Odporúčame servírovať v koňakových pohároch a podávať k nemu horúcu vodu, aby ste si nápoj mohli riediť podľa vlastnej chuti. Konzumentom neponúkame viac, ako 2dL, pre jeho veľmi vysoký obsah kofeínu.

S vábivou príchuťou kvetov, či bobúľ vyskúšajte ETHIOPIA YIRGACHEFFE, alebo KENYU.

Viedenská káva

Všeobecne obľúbená, populárna káva, ktorú snáď ani netreba predstavovať. Čo ju robí zvláštnou, osobitou, je šľahačka na vrchu pressa.

Ak si k nej prosíte mlieko, tak potom – BRASIL SANTOS.

 

Mocha

(Nie, nejde o koťogó, prekvapkávanú mokka, ale MOCHA MOKKA). Čokoláda! Čokoláda a káva!!! Dve najmilovanejšie chute na svete, a basta! To je všetko. Náš tip je vlastnoručne vyrobená horúca čokoláda. Keď už máte osvedčený recept, prosím. Ak nie, tu je niečo jednoduché: zmiešajte 1 lyžicu kakaa (najchutnejšie je holandské, 22-24%), s lyžicou hnedého cukru a štipkou soli. Zmiešajte s horúcim mliekom, alebo vodou a je to. Iste, existujú aj „fajnovejšie“ recepty, ale nechceli sme potlačiť chute. Ešte trochu strúhanej pomarančovej, či citrónovej kôry a ste krôčik od kulinárskej Walhalli.

Tento recept nechá vyniknúť čokoládovú chuť KENYE.

Chai Latte, alebo Špinavý Chai Latte

Tento recept je Britský, ako kráľovná pochodiac pred Buckinghamským palácom s dorgim. V skutočnosti je to jedna časť espressa a dvoch častí pikantného čierneho čaju a jednej a pol časti pareného mlieka. V prípade núdze ho potopte penivým mliekom alebo šľahačkou. V pevnom klobúku a monokeli chutí najlepšie, zatiaľ čo prudko pokarháme dosť nešťastné počasie.

Vyskúšal som s Colombiou a Earl Grey Excelsior. Začal som ju používať namiesto energetických nápojov, na dlhých cestách 🙂

Ristretto

Ak by som chcel byť in, poviem, že je to „HULK“ medzi kávami. Nie DOPPIO – čiže dvojité presso, ale presso s polovičnou dávkou vody. Niekde ho volajú jednoducho KRÁTKA (MALÁ) KÁVA. PICCOLO LATTE RISTRETTO s mliekom. Na tmavo pražená káva nie je najvhodnejšia. Skúste radšej COSTARICU.

Frappe

Keďže sa dá pripraviť len s instantnou kávou, recept je takpovediac „nepravidelný“. Sú aj stroje na jeho prípravu, ale aj tu platí staré známe: „menej je často viac“. Prezradíme Vám tajomstvo: nepotrebujete stroj. Pre domáce použitie postačí malá zaváraninová fľaša. Naplníme ju instantnou kávou (podľa veľkosti fľaše a podľa chuti), prípadne cukrom, ak máte mlstnejší jazýček (nie však sladidlo, káva potom nemá penu), zalejeme troškou vody, uzavrieme vokom a pretrepeme, akoby sme naboso stáli na rozpálenej kovovej platni. Keď sa obsah spení, zalejeme až po okraj vodou, resp. mliekom, vhodíme kocky ľadu…ááá. Čím chladnejšie, tým lepšie.

Capuccino

Základ je espresso (30 – 35 ml). Zalejeme spareným mliekom, prudko, alebo pomaly, ak nás prepadla chuť na latte art. Pozor na správnu hustotu peny (≥1cm).

Latte

Je to takmer to isté, ako Capuccino, ibaže vo vysokom pohári a s menej hustou penou (≤1cm).

Ľadová káva

Ako základ môžeme použiť Espresso, alebo Cold Brew. A ďalej ľad, mlieko, cukor, alebo zmrzlinka, koľko nám hrdlo ráči.

Mliečna káva

Poviete si, to je Capuccino, nie? Veru nie. Je to Espresso s teplým mliekom. Áno, také jednoduché. Ak si ho chcete doplniť mliekom, najlepšie sa k tomu hodí BRASIL SANTOS.

 

Melange

Hovoríme o zmesi (3 a viac) svetlo pražených káv, doplnených mliekom, či šľahačkou. Servírovanie? Šálka na Espresso je malá, na Capuccino veľká, takže niečo medzi.

Espresso Macchiato

Ide vlastne o Espresso Capuccino. Takže? Na pohodlne zaliatu kávu vyčarujte mliečnu penu… A nazdravie!

Írska káva

Neodporúčame konzumovať pred jazdou autom. A ani Váš šéf sa nepoteší, ak ste ňou začali deň. Spolu s hnedým cukrom, Pressom a vriacou vodou totiž zmiešame aj 2cl Írskej Whisky. Navrh nanesieme hustú šľahačku a nebude ťažké pomýliť si Írsku kávu s tmavým pivom. Ak Vám došlo Presso, môžete použiť aj filtrovanú kávu.

KÁVA PODĽA VLASTNÉHO RECEPTU

Prečo zostať len pri starých (známych) receptoch? Vyskúšajte svoj vlastný! Maslo, syr, korenie, klinčeky, orech, škorica, či alkohol, na prípravu kávy môžete použiť čokoľvek, čo si dokážete predstaviť. Ja osobne preferujem lyžičku korenistého čierneho čaju, alebo s čajom, spareným mliekom zaliate Capuccino. Najhoršie, čo sa môže stať je, že v mene degustácie obetujete šálku kávy. Ale za ten neopakovateľne povznášajúci pocit, môcť sa popýšiť vlastným receptom, to stojí. Hm?

OTÁZKY A ODPOVEDE

Často a radi sa stretávame s kaviarnikmi, cukrármi, firmami, či bežnými ľuďmi (zákazníkmi), na priateľských posedeniach. Samozrejme, že sa pri tom vynorí aj téma kávy. Preto sme sa rozhodli na základe zozbieraných otázok a odpovedí, pripraviť pre Vás kurz „zopár základných faktov a úžitočných informácií o káve.“

KOĽKO KÁV DENNE JE ZDRAVÝCH?

Krátko – jedna, dve. Obšírejšie? Káva, ako vieme, zvyšuje našu duševnú a fyzickú výkonnosť. Kofeín nám však nedáva super silu, len „oslobodí“ (aktivuje) mastné kyseliny a glukózu, ktoré nás zašobujú energiou. (Pozri Google!) Okrem toho znižuje riziko žalúdočných vredov. Ale pozor! Srdcovo cievnym ochoreniam neprospieva. Opatrne s jej nadmiernou konzumáciou. Trpiacim na reflux odporúčame Cold Brew.

KÁVA A TEHOTENSTVO

Koľko šálok je zdravých v tehotenstve? Podľa dostupných faktov (FDA) sa odporúča jedna šálka kávy denne. Nezabúdajme však, že hoci v tradičnej (malej) dávke kofeín (rovnako tak napr. aj nikotín) neškodí, ide o nervový jed. Takže, pokiaľ si poviete, že v tehotenstve by ste si nikdy nezapálili… Snáď máte zodpovedanú aj otázku kávy. Každopádne nájsť spoločný názor je ťažké. Napokon ani medzi lekármi, či vedcami sa téma tehotenstva neteší všeobecnej obľube. Nečudo. Je to veľmi individuálne a nemerateľné nejakými tabuľkami. Môžem Vám ponúknuť bezkofeinovú kávu?

KÁVA A CHUDNUTIE?

Populárnou je dnes zelená káva, ako produkt chudnutia. Je to trend. A hoci má svoje podložené základy – neukvapujme sa. Radšej si spočítajte, aké množstvo energie ste za deň prijali a vydali. Ak výdaj prevyšuje prísun, určite schudnete. Ak nie (resp. je to naopak), žiaľ… Samozrejme v prípade, že nebudete konzumovať vôbec nič, len zelenú kávu, celkom určite schudnete. Ale tento spôsob radšej neskúšajte!

KTORÁ KÁVA JE CHUTNÁ?

Hm… Ťažká otázka. Alebo nie? Prvý krok: vyhýbajme sa prachom zapadajúcim kávam na regáloch supermarketov. Po druhé: nájdime si spoľahlivú (poctivú) pražiareň. (Nie z Austrálie, či Kanady). A…hotovo. Ďalej je to už hračka. Pokiaľ konzumujete kávu zásadne s cukrom a mliekom, zrejme ste ešte neochutnali skutočne dobrú. Podľa spôsobu praženia existujú 3 hlavné skupiny káv:

Viedenská, alebo City Roast (svetlá)

Francúzka, t.j. Full City Roast (tmavšia, hnedá)

A Talianska – Full City +, resp. Espresso Roast (tmavohnedá).

Na mliečne kávy je vhodná Viedenská, alebo Talianska, ktorá Vám vďaka vyššej kyslosti (aj keď si k nej dáte mlieko) ponúkame pôžitok dobrej chute. (Odporúčame aj pri príprave filtrovaných káv). Presso káve zas svedčí Francúzka, či Talianska. Okrem hipsterských kaviarní, ktoré sú akoby v inom časovom priestore.  Keď teda vieme, ktoré praženie je „to naše orechové“, stačí si už len vybrať zo sveta chutí. Kyslastejšia, aromatická, čokoládová, orechová? Zistíme, keď ochutnáte. A ak ste nerozhodní, radi Vám pomôžeme, poradíme. Oslovte nás!

JE GRUNT (ODPAD) Z KÁVY VHODNÝ AKO HNOJIVO?

No, že či? Je totiž bohatý na nitrogén a pôsobí, ako prirodzená meliorácia. Zmiešajte ho niekedy s rozdrvenou škrupinou vajca a kvety, či rastliny vo vašom príbytku, alebo v záhrade sa Vám odvďačia.

AKÝ KÁVOVÝ MLYNČEK SI MÁM KÚPIŤ?

Výber mlynčeka je na prvý pohľad ľahký, no vie to byť aj hotová veda. V žiadnom prípade nekupujte lacný! Neušetríte. Rozpáli Vám zrná namiesto drvenia a pokazí kvalitu kávy. Používajte hlavne stroje s keramickými mlynskými kameňmi. My osobne preferujeme kvalitu. Ale určite ju nájdete aj pri iných značkách. Trpezlivosť ruže prináša. Odporúčame japonskú značku Hario.

OD KOĽKÝCH ROKOV MÔŽE PIŤ DIEŤA KÁVU?

Dieťa nemôže piť kávu, dospelý môže piť kávu – pretože v detskom veku organizmus veľmi citlivo reaguje na všetky stimulátory, teda aj kofeín. A napokon, dieťa je neposedné aj bez kávy. A keď už veľmi „musíte“, dajte im aspoň bezkofeinovú.

ODKIAĽ POCHÁDZA / AKO VZNIKLA KÁVA?

TL;DR verzia: Mnohí iste poznáme starý príbeh o arabskom pastierovi kôz, ktorý si všimol, že po požití istej rastliny, je jeho stádo aktívnejšie, nepokojnejšie. Vzal teda bobule tej rastliny ku mníchom, do kláštora v susedstve, či v tom nie je „dáky čert“. Mnísi usúdili, že je to „čertovo dielo“, rastliny spálili a výsledkom bola neodolateľná vôňa. A z týchto spálených bobúľ varili prvú kávu, ktorú oni sami konzumovali ako polievku.

AKÉ SÚ ROZDIELI MEDZI ARABIKOU A ROBUSTOU?

Káva, ako vieme, pochádza z Ethiópie. To je jej pradomov. Hovoríme o Arabike.

Ako a kde sa vzala Robusta, sa presne nevie.  Určenie jej pôvodu, je len vecou pohadov. Rozdieli medzi obomi sa dajú objaviť už pri raste samotných plodov. Bobule Arabiky rastú husto za sebou, kým plody Robusty vytvárajú akési zhluky v strapcoch. Robusta je ďaleko odolnejšia voči škodcom a chorobám, čím je jej rozmnožovanie nenáročnejšie. Priemerná úroda na kmeni Robusty je teda dvojnásobne väčšia, ako u Arabiky. Často sa stretávame s názorom, že Arabika je príliš horká a zákazník radšej siaha po Robuste, alebo zmesi. Pravdou však je, že Robusta je oveľa horkejšia, kým Arabika svojimi komponentami, ako aróma a obsah cukru, dvojnásobne prevyšuje Robustu. To čo cítime, je v skutočnosti kyslosť, čo však vonkoncom nie je zlé. Naopak. V acidite môžeme objavovať citrón, pomaranč, limetku, či grapefruit, čo je dôležitou vlastnosťou aj z hľadiska obchodu. Čo je ešte dôležité vedieť je, že keď pražíme kávu na príliš kyslo (teda svetlo), oberáme ju o jej ostatné prirodzené chute.

NAKOĽKO JE BEZKOFEINOVÁ KÁVA BEZ KOFEÍNU?

Našu bezkofeinovú kávu pripravujeme tzv. švajčiarskym vodným procesom (Swiss Water Process). Rozhodli sme sa pre tento postup, pretože zvyšky chemikálií sa nevracajú späť do kávy, ako napr. pri acetyl-etylénovom spôsobe. Takto, po procese odstránenia kofeínu z kávy, ostáva jej (pôvodný) obsah (oproti kofeínu), len 1-3%. Po kontrolných mikrolaboratórnych skúškach ešte pred jej zaobstaraním, môžeme potvrdiť, že sa jedná o naozaj bezkofeinovú kávu.

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI KOFEÍNOM V KÁVE A V ČAJI?

Stopy kofeínu v čaji často mylne označujú ako teín. V minulosti naozaj považovali tieto dve zlúčeniny za rozdielne. Dnes je však dokázané, že ide o jednu a tú istú chemickú látku. Je ťažké zovšeobecniť, nakoľko je obsah kofeínu v káve, alebo čaji premenlivý v závislosti od ich druhu, prípravy, či spôsobu praženia. V priemere obsahuje čaj ½ alebo 1/8 kofeínu na jednu šálku. Zaujímavosťou je, že kofeín v čaji sa pomalšie vstrebáva do organizmu, vďaka čomu dlhšie pociťujeme jeho účinky.

PREČO SA PODÁVA KU KÁVE VODA?

Voda nám slúži na to, aby sme si opláchli chuťové poháriky pred použitím kávy. Takto dokážeme lepšie identifikovať rôznorodosť chutí. Podávame vždy čistú vodu (resp. sýtenú), nikdy však nie minerálnu. Minerálne látky totiž skresľujú chuť.

ČO ZNAMENAJÚ IDENTIFIKÁTORY PRI NÁZVE KÁVY?

SCR. Označuje skratku pre screen – označujúcu veľkosť zŕn. Toto označenie od 8 až po 20 je celosvetové. Väčšie číslo = väčšia veľkosť zŕn.

Sú 3 spôsoby spracovania. Praný (washed) označuje mokrý spôsob. Bobule sa naložia do nádrží s vodou a takto oddelené zrná sa potom sušia na slnku. Suchý spôsob (dry) – plody sa sušia vcelku, tak získajú väčšiu cukornatosť. Tretí spôsob: polopraný (semi-washed, alebo honeybean), je niečo medzi dvoma. Vo vode ešte nie úplne oddelené zrná od bobúľ sa vysušia na slnku.

AKO MÁM PIŤ KÁVU?

Spôsobov ochutnávania – degustácie je viacero. Najprv si opláchneme chuťové poháriky vodou. Privoniame ku šálke a snažíme sa identifikovať známe vône. No nič nejde bez tréningu. Väčšina z nás hneď „utopí svoj jazyk“ v káve, sŕkaním dlhých dúškov. Keď nám ale ide o vychutnávanie si kávy a nechceme sa len „prasiatkovsky“ nasŕkať príjemného moku, skúsme si kávu v dvoch krátkych, po sebe rýchlo nasledujúcich dúškoch rozliať po jazyku. Tak zistíme, aký druh kyslosti sa v nej skrýva. Začiatky sú ťažké, ale je to najjednoduchšia časť degustácie. Potom už využívajúc celú plochu jazyka, objavujeme známe chute: čokoláda, oriešok, koreniny, orech, víno, či ovocie. Degustáciu kávy môžeme pokojne povýšiť aj na „spoločenskú hru“ v kruhu priateľov.

Povedali o nás

"Veľmi chutné kávy z celého sveta."

Ján J.

"Skvelé miesto pre relax, atmosféra zaručuje spomalenie celého dňa, jazz v pozadí nemá chybu, variácie rôznych netradičných káv poteší ci už kavickarov alebo aj úplných laikov.. Keď hľadáte výnimočné miesto, skúste ho aj navštíviť 😊."

Radoslav B.

"Podnik s veľkým výberom káv a čajmi za super ceny. Ponúkajú aj úžasne zákusky. Určite odporúčam."

Tomas S.

"Skvelá káva skvelý personál..."

D.M.S.

"Nice coffee. If only they had a shop in Dubai, Prague, Singapore and Muscat."
R. Marian
"Široký výber kvalitnej kávy s príjemnou atmosférou v centre Košíc. Odporúčam!"

Daniela Š.

"Vynikajúci výber káv a čajov, od výmyslu sveta. Priam pre gurmánov."

Tomáš P.

"Remek kínálat, korrekt árak."
N. Mihály
"A good choice of coffee from all over the world."
L. Artem
"The best coffee ☕"
Michelle D
"Najlepšia káva v Košiciach."

Používateľ služieb Google

"Lepšie kávy som nepila 😊"

Simona M.

"Perfektná káva, perfektná obsluha, odporúčam každému milovníkovi dobrej kávy alebo čajíka, ktorí prejdú Košicami, kávičku sme kúpili aj domov, čerstvo pražená, mňam... :-)"

Katarína J.

"Chutná káva a príjemné miesto. Odporúčam."

Vladimír K.

Povedali o nás

"Veľmi chutné kávy z celého sveta."

Ján J.

"Skvelé miesto pre relax, atmosféra zaručuje spomalenie celého dňa, jazz v pozadí nemá chybu, variácie rôznych netradičných káv poteší ci už kavickarov alebo aj úplných laikov.. Keď hľadáte výnimočné miesto, skúste ho aj navštíviť 😊."

Radoslav B.

"Podnik s veľkým výberom káv a čajmi za super ceny. Ponúkajú aj úžasne zákusky. Určite odporúčam."

Tomas S.

"Skvelá káva skvelý personál..."

D.M.S.

"Nice coffee. If only they had a shop in Dubai, Prague, Singapore and Muscat."
R. Marian
"Široký výber kvalitnej kávy s príjemnou atmosférou v centre Košíc. Odporúčam!"

Daniela Š.

"Vynikajúci výber káv a čajov, od výmyslu sveta. Priam pre gurmánov."

Tomáš P.

"Remek kínálat, korrekt árak."
N. Mihály
"A good choice of coffee from all over the world."
L. Artem
"The best coffee ☕"
Michelle D
"Najlepšia káva v Košiciach."

Používateľ služieb Google

"Lepšie kávy som nepila 😊"

Simona M.

"Perfektná káva, perfektná obsluha, odporúčam každému milovníkovi dobrej kávy alebo čajíka, ktorí prejdú Košicami, kávičku sme kúpili aj domov, čerstvo pražená, mňam... :-)"

Katarína J.

"Chutná káva a príjemné miesto. Odporúčam."

Vladimír K.