OTÁZKY A ODPOVEDE…

O KÁVE

Často (a radi!) sa stretávame s kaviarnikmi, cukrármi, firmami, či bežnými zákazníkmi na priateľských posedeniach. Samozrejme, že sa pri tom vynorí aj téma kávy. Preto sme sa rozhodli na základe zozbieraných otázok a odpovedí, pripraviť pre Vás kurz „zopár základných faktov a úžitočných informácií o káve.“

KOĽKO KÁV DENNE JE ZDRAVÝCH?

Krátko – jedna, dve. Obšírejšie? Káva, ako vieme, zvyšuje našu duševnú a fyzickú výkonnosť. Kofeín nám však nedáva super silu, len „oslobodí“ (aktivuje) mastné kyseliny a glukózu, ktoré nás zašobujú energiou. (Pozri Google!) Okrem toho znižuje riziko žalúdočných vredov. Ale pozor! Srdcovo cievnym ochoreniam neprospieva. Opatrne s jej nadmiernou konzumáciou. Trpiacim na reflux odporúčame Cold Brew.

KÁVA A TEHOTENSTVO

Koľko šálok je zdravých v tehotenstve? Podľa dostupných faktov (FDA) sa odporúča jedna šálka kávy denne. Nezabúdajme však, že hoci v tradičnej (malej) dávke kofeín (rovnako tak napr. aj nikotín) neškodí, ide o nervový jed. Takže, pokiaľ si poviete, že v tehotenstve by ste si nikdy nezapálili… Snáď máte zodpovedanú aj otázku kávy. Každopádne nájsť spoločný názor je ťažké. Napokon ani medzi lekármi, či vedcami sa téma tehotenstva neteší všeobecnej obľube. Nečudo. Je to veľmi individuálne a nemerateľné nejakými tabuľkami. Môžem Vám ponúknuť bezkofeinovú kávu?

KÁVA A CHUDNUTIE?

Populárnou je dnes zelená káva, ako produkt chudnutia. Je to trend. A hoci má svoje podložené základy – neukvapujme sa. Radšej si spočítajte, aké množstvo energie ste za deň prijali a vydali. Ak výdaj prevyšuje prísun, určite schudnete. Ak nie (resp. je to naopak), žiaľ… Samozrejme v prípade, že nebudete konzumovať vôbec nič, len zelenú kávu, celkom určite schudnete. Ale tento spôsob radšej neskúšajte!

KTORÁ KÁVA JE CHUTNÁ?

Hm… Ťažká otázka. Alebo nie? Prvý krok: vyhýbajme sa prachom zapadajúcim kávam na regáloch supermarketov. Po druhé: nájdime si spoľahlivú (poctivú) pražiareň. (Nie z Austrálie, či Kanady). A…hotovo. Ďalej je to už hračka. Pokiaľ konzumujete kávu zásadne s cukrom a mliekom, zrejme ste ešte neochutnali skutočne dobrú. Podľa spôsobu praženia existujú 3 hlavné skupiny káv:

Viedenská, alebo City Roast (svetlá)

Francúzka, t.j. Full City Roast (tmavšia, hnedá)

A Talianska – Full City +, resp. Espresso Roast (tmavohnedá).

Na mliečne kávy je vhodná Viedenská, alebo Talianska, ktorá Vám vďaka vyššej kyslosti (aj keď si k nej dáte mlieko) ponúkame pôžitok dobrej chute. (Odporúčame aj pri príprave filtrovaných káv). Presso káve zas svedčí Francúzka, či Talianska. Okrem hipsterských kaviarní, ktoré sú akoby v inom časovom priestore.  Keď teda vieme, ktoré praženie je „to naše orechové“, stačí si už len vybrať zo sveta chutí. Kyslastejšia, aromatická, čokoládová, orechová? Zistíme, keď ochutnáte. A ak ste nerozhodní, radi Vám pomôžeme, poradíme. Oslovte nás!

JE GRUNT (ODPAD) Z KÁVY VHODNÝ AKO HNOJIVO?

No, že či? Je totiž bohatý na nitrogén a pôsobí, ako prirodzená meliorácia. Zmiešajte ho niekedy s rozdrvenou škrupinou vajca a kvety, či rastliny vo vašom príbytku, alebo v záhrade sa Vám odvďačia.

AKÝ KÁVOVÝ MLYNČEK SI MÁM KÚPIŤ?

Výber mlynčeka je na prvý pohľad ľahký, no vie to byť aj hotová veda. V žiadnom prípade nekupujte lacný! Neušetríte. Rozpáli Vám zrná namiesto drvenia a pokazí kvalitu kávy. Používajte hlavne stroje s keramickými mlynskými kameňmi. My osobne preferujeme kvalitu. Ale určite ju nájdete aj pri iných značkách. Trpezlivosť ruže prináša. Odporúčame japonskú značku Hario.

OD KOĽKÝCH ROKOV MÔŽE PIŤ DIEŤA KÁVU?

Dieťa nemôže piť kávu, dospelý môže piť kávu – pretože v detskom veku organizmus veľmi citlivo reaguje na všetky stimulátory, teda aj kofeín. A napokon, dieťa je neposedné aj bez kávy. A keď už veľmi „musíte“, dajte im aspoň bezkofeinovú.

ODKIAĽ POCHÁDZA / AKO VZNIKLA KÁVA?

TL;DR verzia: Mnohí iste poznáme starý príbeh o arabskom pastierovi kôz, ktorý si všimol, že po požití istej rastliny, je jeho stádo aktívnejšie, nepokojnejšie. Vzal teda bobule tej rastliny ku mníchom, do kláštora v susedstve, či v tom nie je „dáky čert“. Mnísi usúdili, že je to „čertovo dielo“, rastliny spálili a výsledkom bola neodolateľná vôňa. A z týchto spálených bobúľ varili prvú kávu, ktorú oni sami konzumovali ako polievku.

AKÉ SÚ ROZDIELI MEDZI ARABIKOU A ROBUSTOU?

Káva, ako vieme, pochádza z Etiópie. To je jej pradomov. Hovoríme o Arabike.

Ako a kde sa vzala Robusta, sa presne nevie.  Určenie jej pôvodu, je len vecou pohadov. Rozdieli medzi obomi sa dajú objaviť už pri raste samotných plodov. Bobule Arabiky rastú husto za sebou, kým plody Robusty vytvárajú akési zhluky v strapcoch. Robusta je ďaleko odolnejšia voči škodcom a chorobám, čím je jej rozmnožovanie nenáročnejšie. Priemerná úroda na kmeni Robusty je teda dvojnásobne väčšia, ako u Arabiky. Často sa stretávame s názorom, že Arabika je príliš horká a zákazník radšej siaha po Robuste, alebo zmesi. Pravdou však je, že Robusta je oveľa horkejšia, kým Arabika svojimi komponentami, ako aróma a obsah cukru, dvojnásobne prevyšuje Robustu. To čo cítime, je v skutočnosti kyslosť, čo však vonkoncom nie je zlé. Naopak. V acidite môžeme objavovať citrón, pomaranč, limetku, či grapefruit, čo je dôležitou vlastnosťou aj z hľadiska obchodu. Čo je ešte dôležité vedieť je, že keď pražíme kávu na príliš kyslo (teda svetlo), oberáme ju o jej ostatné prirodzené chute.

NAKOĽKO JE BEZKOFEINOVÁ KÁVA BEZ KOFEÍNU?

Našu bezkofeinovú kávu pripravujeme tzv. švajčiarskym vodným procesom (Swiss Water Process). Rozhodli sme sa pre tento postup, pretože zvyšky chemikálií sa nevracajú späť do kávy, ako napr. pri acetyl-etylénovom spôsobe. Takto, po procese odstránenia kofeínu z kávy, ostáva jej (pôvodný) obsah (oproti kofeínu), len 1-3%. Po kontrolných mikrolaboratórnych skúškach ešte pred jej zaobstaraním, môžeme potvrdiť, že sa jedná o naozaj bezkofeinovú kávu.

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI KOFEÍNOM V KÁVE A V ČAJI?

Stopy kofeínu v čaji často mylne označujú ako teín. V minulosti naozaj považovali tieto dve zlúčeniny za rozdielne. Dnes je však dokázané, že ide o jednu a tú istú chemickú látku. Je ťažké zovšeobecniť, nakoľko je obsah kofeínu v káve, alebo čaji premenlivý v závislosti od ich druhu, prípravy, či spôsobu praženia. V priemere obsahuje čaj ½ alebo 1/8 kofeínu na jednu šálku. Zaujímavosťou je, že kofeín v čaji sa pomalšie vstrebáva do organizmu, vďaka čomu dlhšie pociťujeme jeho účinky.

PREČO SA PODÁVA KU KÁVE VODA?

Voda nám slúži na to, aby sme si opláchli chuťové poháriky pred použitím kávy. Takto dokážeme lepšie identifikovať rôznorodosť chutí. Podávame vždy čistú vodu (resp. sýtenú), nikdy však nie minerálnu. Minerálne látky totiž skresľujú chuť.

ČO ZNAMENAJÚ IDENTIFIKÁTORY PRI NÁZVE KÁVY?

SCR. Označuje skratku pre screen – označujúcu veľkosť zŕn. Toto označenie od 8 až po 20 je celosvetové. Väčšie číslo = väčšia veľkosť zŕn.

Sú 3 spôsoby spracovania. Praný (washed) označuje mokrý spôsob. Bobule sa naložia do nádrží s vodou a takto oddelené zrná sa potom sušia na slnku. Suchý spôsob (dry) – plody sa sušia vcelku, tak získajú väčšiu cukornatosť. Tretí spôsob: polopraný (semi-washed, alebo honeybean), je niečo medzi dvoma. Vo vode ešte nie úplne oddelené zrná od bobúľ sa vysušia na slnku.

AKO MÁM PIŤ KÁVU?

Spôsobov ochutnávania – degustácie je viacero. Najprv si opláchneme chuťové poháriky vodou. Privoniame ku šálke a snažíme sa identifikovať známe vône. No nič nejde bez tréningu. Väčšina z nás hneď „utopí svoj jazyk“ v káve, sŕkaním dlhých dúškov. Keď nám ale ide o vychutnávanie si kávy a nechceme sa len „prasiatkovsky“ nasŕkať príjemného moku, skúsme si kávu v dvoch krátkych, po sebe rýchlo nasledujúcich dúškoch rozliať po jazyku. Tak zistíme, aký druh kyslosti sa v nej skrýva. Začiatky sú ťažké, ale je to najjednoduchšia časť degustácie. Potom už využívajúc celú plochu jazyka, objavujeme známe chute: čokoláda, oriešok, koreniny, orech, víno, či ovocie. Degustáciu kávy môžeme pokojne povýšiť aj na „spoločenskú hru“ v kruhu priateľov.

BRASIL SANTOS BOURBON

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabika. Jemná telnatá káva s nízkou aciditou, so sladkastou orieškovou príchuťou a veľmi príjemnou vôňou.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , ,
Viac info

COSTA RICA TARRAZÚ (La Pastora)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabika. Vyznačuje sa silnou, čistou a jemnou arómou a sladkastou pachuťou. Je ideálna na prípravu espressa.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , , , , , ,
Viac info

ETHIOPIA SIDAMO (Ato Tona)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená 100% káva Arabica, so silnou kvetinovou vôňou, pikantnou, vínnou a ovocnou chuťou.

Katalógové číslo: - Kategórie: , , , Značky: , , , , , , , ,
Viac info

KENYA AB+ (Ruka Chui)

3,80 24,00 

Táto čerstvo pražená 100% káva Arabica sa vyznačuje príjemnou kyslosťou, okrúhlym telom a ozvenou bobuľovín.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , , , , ,
Viac info

COLOMBIA SUPREMO POPAYAN (Finca Palmichal)

3,80 24,00 

Vynikajúca vôňa a hodvábna chuť charakterizujú túto čerstvo praženú kávu 100% Arabiky. Je stredne teľnatá s prízvukom čerstvého ovocia.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , , , ,
Viac info

SUMATRA MANDHELING (honeybean)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená 100% Arabika. Táto káva je obľúbená kvôli hladkému, vyváženému telu a bohatej a komplexnej chuti bylín a zemitosti – podobne, ako Java.

Katalógové číslo: - Kategórie: , , Značky: , , , , ,
Viac info

DOBRÉ RÁNO! (vyvážená zmes klasického charakteru)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabica. Je to zmes štyroch odrôd kávy, s krémovou, orechovo-čokoládovou chuťou.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , , , , ,
Viac info

ETHIOPIA YIRGACHEFFE (Aricha)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabika. Patrí medzi najhodnotnejšie kávy Afriky s kvetinovou arómou a citrusovým, kvetinovým nádychom.

Katalógové číslo: - Kategórie: , , Značky: , , , , , , , ,
Viac info

PAPUA NEW-GUINEA (PNG, A/X Organic)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabica s nízkou aciditou a ovocnou arómou.

Katalógové číslo: - Kategórie: , , Značky: , , , , ,
Viac info

GUATEMALA SHB EP HUEHUETENANGO (Las Amapolas)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabika. Prvý dúšok pripomína citrusové plody, alebo višne. Má hladké, plné telo s tabakovým, kakaovým podtónom.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , ,
Viac info

INDIA PLANTATION AA (Chikmagalur)

3,80 24,00 

Čerstvo pražená káva 100% Arabika. Má mierne kyslú, bohatú chuť a hlbokú arómu.

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značky: , , , ,
Viac info

BEZKOFEINOVÁ KÁVA

3,80 24,00 

Bezkofeínová zmes čerstvo praženej 100% kávy Arabica s typickými čokoládovými a orieškovými príchuťami.

Katalógové číslo: - Kategórie: , , , Značky: , , , , , , ,
Viac info