KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK...

A KÁVÉRÓL

Gyakran, és szívesen találkozunk kávézókkal, cukrászdákkal, cégekkel, szervezetekkel, átlagemberekkel, és baráti beszélgetés indul útjának. A kávé természetesen mindig felmerül. Úgy gondoltunk, hogy segítünk eloszlatni néhány tévhitet, és az összegyűjtött kérdések és válaszok alapján nyújtunk egy alapfokú kávéismeret-tanfolyamot. Íme:

Hány kávé egészséges egy nap?

Röviden? 1-2. Hosszabban? A kávé, mint tudjuk, szellemi és fizikai teljesítményünket fokozza. Azonban nem a koffein ad szuper-erőt, csupán felszabadítja a zsírsavakat és a glükózt, amik energiával látnak el – ezt számtalan kísérlet is bizonyítja, tessék csak guglizni. Ezen felül csökkenti a béldaganatok előfordulásának kockázatát, de a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek nem tesz jót, így ők inkább kerüljék a túlzott fogyasztást. Refluxban szenvedőknek ajánljuk a cold brew-t 🙂

Hány csésze kávét ihat a várandós kismama?

Tudomásunk szerint jelenleg napi 1 csésze kávéban állapították meg a maximális biztonságos mennyiséget terhesség alatt. Ne feledjük, hogy bár hagyományos mennyiségben gyakorlatilag ártalmatlan , a koffein, akárcsak a nikotin – idegmérgek. Ha úgy gondoljuk, hogy Á, terhesség alatt sosem gyújtanék rá… akkor talán megtaláltuk a választ. Viszonylag nehéz ebben a témában egyértelmű útmutatást találni, ugyanis a várandós anyukákon végzett kísérletek, nos, nem számítanak közkedvelt témának a doktoranduszok és kutatók körében, talán érthető okokból. Ajánlhatok koffeinmenteset? 🙂

A kávé fogyaszt?

Áramot nem. Elég népszerű azonban manapság a zöld kávé, mint fogyasztószer. Ez egy trend. Bár valóban van alapja, ne bízzuk el magunkat. Inkább vegyünk elő papírt, ceruzát, táblagépet, írógépet, és számoljuk össze a bevitt, illetve a leadott energiamennyiséget. Ha a leadott mennyiség nagyobb, fogyni fogunk. Ha nem, nem. Amennyiben csak zöld kávét fogyasztunk (és semmi mást), egészen biztosan fogyni fogunk, bár ezt nem ajánljuk.

Melyik kávé finom?

Nehéz ügy, nehéz ügy. Vagy nem? Első lépésben kerüljük a szupermarketen polcain porosodó kávékat. Megvan? Másodsorban keressünk egy megbízható pörkölőt (lehetőleg ne Ausztráliából, vagy Kanadából). Kész? Innen kezdve lesz könnyű a dolog. Amennyiben tejjel és cukorral fogyasztja a kávét, még talán nem kóstolt finomat. Pörkölésük alapján három fő csoport létezik:

bécsi, avagy city roast (világos)

francia, azaz full city roast (sötétebb barna)

illetve olasz (sötétbarna), másnéven full city+, vagy espresso roast.

Tejes italokhoz ideális a bécsi, esetleg a francia pörkölésű kávé, mivel a magasabb savasságnak köszönhetően még egy adag tej után is marad benne némi élvezet. Ezt a két pörkölést ajánljuk filteres kávékhoz is. Presszókávékhoz a francia, illetve olasz pörkölés dukál. Kivéve a hipszter-kávézókat. Ott felborul a tér-idő kontinuum. Ha tudjuk, milyen pörkölés illik szokásainkhoz, már csak az ízvilág kiválasztása van hátra. Savasabb? Semlegesebb? Aromás? Csokoládés? Boros? Diós? Csak úgy tudjuk meg, ha megkóstoljuk. Amennyiben bizonytalan, szívesen segítünk a választásban. Lépjen velünk kapcsolatba.

A kávézacc jó trágyának?

Naná! Nitrogénben gazdag, természetes talajjavító. Keverjük el időnként összemorzsolt tojáshéjjal. A virágok és növények hálásak lesznek, akár lakásban, akár kertes házban élünk.

Milyen kávédarálót vegyek?

A kávédaráló kiválasztása egyszerre lehet egyszerű, és összetett folyamat. Semmiképp ne vegyünk pengés őrlőgépet. Ezek felhevítik a szerteaprított szemeket, és rontják a kávé minőségét. Csakis őrlőtárcsás gépbe fektessünk. Mi a japán minőségre esküszünk, de más márkák közül is akadnak rendkívül jó darabok.

Hány éves kortól ihat a gyerek kávét?

A gyerek nem ihat kávét. A felnőtt ihat kávét. Mivel fiatalkorban a szervezet rendkívül élénken válaszol mindenfajta stimulálószerre, nem ajánlott gyerekeknek koffeint adni. Egyébként pedig minek? Úgysem ül nyugton. Komolyra fordítva a szót, csak koffeinmenteset, ha oka van annak, hogy kávéval itatjuk. Hogy Varró Danit idézzük: “Nem a tied a kávé, hanem sajnos apádé. Két évtized kábé sacc, aztán te is kávézhatsz.“

Honnan ered a kávé?

TL;DR változat: Sokan ismerjük a régi történetet arról az Arab kecskepásztorról, aki kecskéit legeltetve észrevette, hogy egy bizonyos termés legelése után az állatok aktívabbak, nyugtalanok lettek. Mivel egy kolostor volt a szomszédságban, elvitte a bogyókat a szerzetesekhez, hogy meggyőződjön arról, vajon az ördög tréfálta-e meg. A szerzetesek szintén ördögi machinációnak vélték a dolgot, így elégették a termést, mely azonban ellenállhatatlan illattal ajándékozta meg őket. Ezekből az elégett bogyókból főzték az első kávékat, melyeket levesként fogyasztottak.

Mik a különbségek az arabika és a robusta között?

Mint tudjuk, a kávé Etiópiából származik, más földrészen soha nem volt őshonos. Ez a kávé az arabika.

Hogy hogyan lett a robusta, arról pontos információink nincsenek, nem visszakövethető az eredete, csak találgathatunk. Különbségek fedezhetők fel a kávécserjén elhelyezkedő cseresznyék között. Míg az arabika kávé cseresznyéi szoros egymásutániságban nőnek az ágakon, a robusta cseresznyéi csomókban jelennek meg. A robusta jóval ellenállóbb a kártevőkkel szemben, így szaporítása igénytelenebb. Egy robusta tő átlagtermése az arabika cserje kétszerese. Gyakran halljuk azt a “kifogást” az arabikával kapcsolatban, hogy túl keserű, és inkább robustát vásárolnának. Nos, a helyzet az, hogy keserűségben a robusta vezet, míg az arabika illó komponensei (aromája) és cukortartalma a robusta kétszerese. Amit érzünk, az a savasság, de ez egyáltalán nem rossz, sőt! Különböző savak fedezhetőek fel az arabikában – citrom, narancs, lime, grapefruit. Egyes savak édesebbek, mások élesebbek, ez azonban egy fontos és keresett tulajdonság (módjával persze). Ha túl savasra pörköljük a kávét, nem marad hely a többi íznek.

A koffeinmentes kávé mennyire koffeinmentes?

Koffeinmentes kávénk úgynevezett svájci vizes eljárással készül (Swiss-water process). Azért kerestünk ilyen eljárással mentesített kávét, mivel itt nem kerül vissza vegyszermaradék a kávéba, mint például az etil-acetátos eljárás során. A koffeinmentesítési folyamat után a kávé eredeti koffeinmennyiségének legfeljebb 1-3%-val rendelkezhet. Mikrolaboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük beszerzés előtt, valóban koffeinmentes kávéról van szó.

Mi a különbség a tea és a kávé koffeinje között?

Gyakran nevezik a teában fellelhető koffeint teinnek. Tévesen. Régebben valóban eltérőnek tartották a két vegyületet, egyértelműen bizonyított azonban, hogy egy és ugyanazon anyagról van szó. Nehéz általánosságban tisztázni, hiszen a kávé/tea fajtájától, elkészítési, pörkölési módjától függően változik a koffeintartalom. Nagy általánosságban a tea fél-, vagy akár nyolcad annyi koffeint tartalmaz csészénként. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a teában fellelhető koffein észterekhez kötődik, így lassabban bomlik le a szervezetben és tovább érezhetjük hatását.

Miért szolgálnak fel vizet a kávéhoz?

A víz arra szolgál, hogy átöblíthessük ízlelőbimbóinkat kávé előtt. Így jobban tudjuk azonosítani a különböző ízeket. Csak szűrt vizet kínáljunk vendégeinknek, ne ásványvizet, mivel az ásványi anyagok befolyásohlatják az ízlelőbimbókat.

Mit jelentenek a leírások a kávéknál?

A scr. a screen rövidítése, mely a szemek nagyságát jelöli. Ez egy olyan jelölés, amely egységes világszerte, 8-tól 20-ig terjed. A nagyobb szám nagyobb szemeket jelent.

Három fajta feldolgozási mód van. A mosott (washed), nedves eljárást jelöl, ami azt jelenti, hogy vizes medencékben szabadítják meg a cseresznyét a gyümölcshústól, majd a babot napon szárítják. A száraz eljárás (dry) azt jelenti, hogy a cseresznyéket a hússal együtt szárítják, így a gyümölcscukor beszívódik a babba, édesebbé téve azt. A kettő között van egy félig-mosott (semi-washed, vagy honeybean) eljárás, ahol a vizes medencékben részben megszabadítják a gyümölcshústól, majd a maradék hússal napon szárítják.

Hogy igyam a kávét?

A kóstolási művelet sokféle lehet. Elsősorban öblítsük ki az ízlelőbimbóinkat tiszta vízzel. Lehet szénsavas is, de az ásványvizet kerüljük. Szagoljunk bele a pohárba és keressünk ismerős illatokat. Ezek nagyon enyhén jelentkeznek, és csak gyakorlás után tudjuk majd felismerni ezeket. Sokan “permetezik” a nyelvüket, azaz nagyokat szürcsölve beterítik a nyelvüket a csodás nedűvel. Ha nem szeretnénk malacnak tűnni, úgy először nyelvünk két oldalára tereljük a kávét, úgy, hogy két kisebb kortyot nyelünk be gyors egymásutániságban. Itt megállapíthatjuk milyen fajta sav jelenik meg a kávéban. Eleinte nehéz lesz, de ez a művelet a legegyszerűbb része. Ezután egész nyelvünket használva keressük az ismerős ízeket, mint a csokoládé, mogyoró, fűszerek, dió, füst, föld, bor, vagy gyümölcs. Felnőtt társasjátéknak is megteszi.

BRASIL SANTOS BOURBON

3,80 24,00 

Frissen pörkölt, enyhe, testes, 100% Arabika kávé, alacsony savassággal, édeskés diószerű utóízzel és nagyon kellemes illattal. Tejes italokhoz ajánljuk.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , ,
Tovább

COSTA RICA TARRAZÚ (La Pastora)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt, 100% Arabika kávé, erős, tiszta aromával és édeskés utóízzel. Ideális presszókávék készítéséhez.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , , , , , ,
Tovább

ETHIOPIA SIDAMO (Ato Tona)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt, 100% Arabika kávé, erős, virágos illattal, fűszeres, burgundit és lekvárt idéző utóízzel.

Cikkszám: - Kategóriák: , , , Címkék: , , , , , , , ,
Tovább

COLOMBIA SUPREMO POPAYAN (Finca Palmichal)

3,80 24,00 

Kitűnő aromája, és selymes íze jellemzi ezt a frissen pörkölt, 100% Arabika kávét. Közepesen testes, és friss gyümölcsíz köszönt vissza belőle.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , , , ,
Tovább

KENYA AB+ (Ruka Chui)

3,80 24,00 

Kellemes narancssav, kerek test, valamint bogyós gyümölcsök visszhangja jellemzi ezt a frissen pörkölt, 100% Arabika kávét.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , , , , ,
Tovább

PAPUA NEW-GUINEA (PNG, A/X Organic)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt, 100% Arabica kávé, alacsony savassággal, gyümölcsös ízzel.

Cikkszám: - Kategóriák: , , Címkék: , , , , ,
Tovább

SUMATRA MANDHELING (honeybean)

3,80 24,00 

Ez a frissen pörkölt 100% Arabika kávé népszerű a sima, kerek teste, valamint gazdag és összetett ízű föld- és gyógynövényillata miatt.

Cikkszám: - Kategóriák: , , Címkék: , , , , ,
Tovább

JÓ REGGELT! (a klasszikus karakter kiegyensúlyozott keveréke)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt 100% Arabika kávé. Öt kávéfajta keveréke, krémes, mogyorós csokoládéra emlékeztető utóízzel.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , , , , ,
Tovább

ETHIOPIA YIRGACHEFFE (Aricha)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt 100% Arabika kávé. Ez Afrika egyik legértékesebb kávéja – virágos illatú, citrusféle utóízzel.

Tovább

GUATEMALA SHB EP HUEHUETENANGO (Las Amapolas)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt, 100% Arabika kávé, sima, teljes testtel, dohánnyal vegyes kakaó utóízével. Az első korty citrusfélére, vagy meggyre emlékeztethet.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , ,
Tovább

INDIA PLANTATION AA (Chikmagalur)

3,80 24,00 

Frissen pörkölt, 100% Arabika kávé jó egyensúllyal, édeskés karamellás ízzel.

Cikkszám: - Kategóriák: , Címkék: , , , ,
Tovább

KOFFEINMENTES KÁVÉ

3,80 24,00 

“Svájci vizes” eljárással koffeinmentesített, frissen pörkölt 100% Arabika kávé, jellegzetes csokoládés-mogyorós ízekkel.

Cikkszám: - Kategóriák: , , , Címkék: , , , , , , ,
Tovább